https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/het-hol/info-en-contact

Bewonder de prachtige natuur in Het Hol, een van de Vechtplassen. Het natuurgebied ligt tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht. Wandel langs water, rietland en bos. Onderweg vind je de meest bijzondere planten.

Gevarieerd natuurgebied door afgraving turf

Het Hol is tegenwoordig een natuurgebied met een weelderige natuur. Het is een van de mooiste Vechtplassen. Ooit was het een laagveengebied. Het veen is afgegraven voor turf. In het natuurgebied zie je verschillende stadia van verlanding: van open water en trilveen tot rietland en bos

Bijzondere natuur in Het Hol

In Het Hol komt veel kwelwater aan de oppervlakte. Er groeien veel bijzondere planten, zoals de echte koekoeksbloem, grote boterbloem en dotterbloem. Maar ook vind je er bijvoorbeeld het moeraskartelblad, verschillende soorten orchideeën en de grote ratelaar. In het water groeit waterviolier, krabbenscheer, mattenbies en pijlkruid. Een rijke natuur dus.

Wandeling over de Kromme Rade

Dwars door de natuur van Het Hol loopt het wandelpad de Kromme Rade. Dit vind je onder andere bij de knooppunten 05 en 06 van het fietsroutenetwerk, of bij de kruising van Kromme Rade met de 's-Gravelandse Vaart. Paneeltjes geven meer informatie over het gebied. Combineer je dit pad met het Oppad, dan ontstaat een mooie rondwandeling.

Hoe is Het Hol te bereiken?

Het Hol vind je aan de N201, de weg tussen tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht. Kom je met bus 106, stap dan uit bij halte Kanaalbrug. Loop daarna het Moleneind uit (circa 15 min).

Bommelsteinroute rondom Nederhorst den Berg (10 km)

Het Oppad, Kortenhoef & Kromme Rade, Loosdrecht (9 km)

‘s-Gravelandse buitenplaatsen (16 km)